En ole ollut kovinkaan kummoinen roskien erittelijä. Vaatteet on viety yleensä kyllä eteenpäin, mutta tonnikalatölkit, kananmunakennot ja bio ovat surutta päätyneet sekajätteeseen ihan pelkkää laiskuuttaan. Mutta olen yrittänyt parantaa tapojani.
Suurimmat jätteet tulevat pakkausmuoveista, biojätteestä sekä pahvista. Ehdottomasti mieltä vaivasi kaikista eniten se biojätteen määrä minkä vain kumosi normiroskikseen. Joskus yritti kannelliseen roskikseen kerätä biojätettä, mutta se operaatio kaatui aina hajuihin ja ällöttävyyteen valuvine nesteineen. MUTTA...
Huomioi olosuhteet. Hygienia syistä en suosittele tätä lämpimään ilmastoon tai jos on ongelmia hyönteisten kanssa.
Nykyään pidän biopussia korissa tiskipöydällä. Sinne on helppo ohimennen heittää kaikki biojätteet ja sen nappaa helpommin roskikseen vietäväksi. Ihmeellistä kyllä, se ei haise. Näin talvella meillä ei ongelmia ole ollenkaan sen kanssa, että pussi sijaitsee pöydällä. Saa nähdä myöhemmin miten kesä asiaan vaikuttaa.
Mainokset ja paperit menee tähän paperiseen/pahviseen vahvaan lahjakassiin. Se on nätti ja ei vie ulkoeteisestä tilaa juuri lainkaan. Paperia ei kerkeä kasaantua valtavaa painavaa määrää ja kassi on helppo ottaa mukaan roskia ulos viedessä. Hajotessa helppo heittää kierrättäen pois ja hommata uusi tilalle, jos ei jo valmiiksi löydy kotoa.
Pahvia, metallia ja lasia varten meillä on kestokasseja keittiön laidalla johon on helppo heittää kaikki. Kassin tullessa täyteen käytännöllistä viedä roskat ulos.
Kierrätys on muutakin kuin roskiksia. Siihen liittyy tietty uusiokäyttö ja itse luokittelen kierrättämiseen myös jätteen vähentämisen. Luonnonmukaisuuteen sekä kestävyyteen monet pyrkii vähentämällä muovin määrää. Sitä olen itsekin alkanut tavoitella. Käytän nykyään mahdollisimman paljon kauppareissuilla kestokassia sekä kestohedelmäpusseja. Miten ihanaa onkaan, kun ei tarvitse ruokkia jokaisen kaupassa käynnin jälkeen sitä kotoa löytyvää muovipussikasaa.
Tiskirättien ja talouspaperin vähentäminen on ollut ensimmäinen askel. Kierrätystä ajatellen pilkoin yhden vanhan pyyhkeen pienemmiksi paloiksi ja ne otin käyttöön tiskiräteiksi. Helppo heittää likaiseksi tultuaan pesukoneeseen pyykkien sekaan ja taas on raikkaat liinat käytössä. Imevät hyvin ja miellyttävää käyttää.
Enemmän homma on mielenlaadusta kiinni. Ensimmäinen ajatus on monesti napata yksi paperinpalanen, mutta kyllä pikku hiljaa pienen mietinnän jälkeen nappaa sen pyyhkeen käyttöön.
Ostin lasisia rasioita muovikansilla johon siirtää helposti ruuantähteet yms. Lasiin ei jää hajuja eikä värjäänny niin kuin monesti on omille muovirasioille käynyt. Lasiset rasiat ovat käteviä myös sen takia, että niissä ruuan voi lämmittää niin mikrossa kuin uunissa. Muistaa ottaa vain kannen pois.
Lasipurkkeja olen käyttänyt jo jonkin aikaa smoothien ja esimerkiksi viipaloitujen porkkanoiden säilömiseen. Olen siirtänyt myös joitakin kuiva-aineita lasipurkkeihin säilöön. Ja tietysti siivouksessa omat siivousaineet säilyy niissä.
Siinä meidän talouden kierrätystavoista ja sitä kautta muovin vähentämisestä. Palataan taas myöhemmin astialle!
- Vipu kuittaa!