- Sokeroidut inkivääripalat ja inkiväärisiirappi
- Key Lime Pie italialaisella marengilla
- "Kumihanskat" = kermassa paistetut leipäjuustot
- Persikkarahka
- Lettutaikina
- Mustikkapiirakka murotaikinapohjalla
- Prinsessakakku
- Korvapuustit
- Kaurakeksit
. . . . . . . . . .
BANANA PANCAKES
(noin 8 kpl)
4 kpl banaania
0,5-1 dl kaurahiutaleita
(kaurahiutaleiden tarkoitus on pitää taikinaa kasassa. Banaani pannukakkuja voi tehdä myös pelkästään banaanista, mutta hiutaleet helpottavat paistoa. Lisää hiutaleita mielesi mukaan).
Halutessasi voit lisätä taikinaan vähän hunajaa tuomaan lisämakeutta.
Paloittele banaani kulhoon. Murskaa banaanit esim. haarukalla. Lisää hunaja ja sekoita. Lisää hiutaleita mielesi mukaan ja sekoita taikinaan tasaisesti.
Laita pannulle rasvaa (paistoin voilla, kokeilin myös kookosöljyä ja onnistui silläkin). Lisää taikinaa reilun ruokalusikallisen verran pannulle ja paista molemmin puolin. Harjoitus ja kokeilu tekee mestarin!
Tarjoa vaahterasiirapin, hunajan, mustikoiden tai vaikka jäätelön kera! Nauti!
. . . . . . . . . .
SOKEROIDUT INKIVÄÄRIPALAT JA INKIVÄÄRISIIRAPPI
2,5 dl ohueksi viipaloituja inkivääripaloja
5 dl keitettyä vettä
5 dl sokeria
Kuorruttamiseen sokeria
Kuori inkivääri ja viipaloi ohuiksi paloiksi. Laita inkivääripalat kattilaan (käytin kasaria) ja lisää vettä sen verran että palat peittyy. Kiehauta.
Lisää keitetty vesi ja sokeri inkivääripaloihin. Rauhallisesti sekoittaen kuumenna seos niin että se alkaa muuttua siirappimaiseksi (ohje noin 105 asteiseksi).
Nosta kattila pois levyltä. Ota palat pois siirapista ja kuorruta sokerissa. Levitä leivinpaperille kuivumaan. Kaada siirappi lasipurkkiin ja käytä makusiirappina.
Anna palojen kuivua seuraavaan päivään. Hiero paloista ylimääräinen sokeri pois. Nauti!
. . . . . . . . . .
KEY LIME PIE ITALIALAISELLA MARENGILLA
Huomio: piiraan pitää jähmettyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli. Irtopohjavuoka halkaisijaltaan 24 cm.
Pohja
200 g Digestive-keksejä
75 g Sulatettua voita
Täyte
4 kpl Keltuaista
1 prk Kondensoitua, makeutettua maitoa (397 g)
3 Limen mehut
2 tl Limen raastettua kuorta
Marenki
3 kpl Munanvalkuaista
2,5 dl Sokeria
1 dl Vettä
TAI ylijääneistä 4 munan valkuaisesta
4 kpl Munanvalkuaisia
3,3 dl Sokeria
1,3 dl Vettä
Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Hienonna keksit monitoimikoneessa. Lisää sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi. Laita keksiseos vuoan pohjalle ja painele tasaiseksi niin, että keksipohja nousee hieman reunoille. Paista pohjaa 175 asteessa noin 8 minuuttia.
Vatkaa sähkövatkaimella keltuaiset rikki ja lisää sekaan kondensoitu maito, limen kuori ja limen mehut. Vatkaa tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte pohjan päälle. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 10-15 minuuttia (itsellä meni noin 12 min). Uunista ottaessa piirakan keskustan tulisi heilua hieman. Anna piirakan jäähtyä ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin lepäämään.
Marenki
(Säilytin piirakan teosta ylijääneitä valkuaisia jääkaapissa ja aamulla käytin marengin tekoon.)
Vaahdota munanvalkuaiset. Kuumenna vesi ja sokeri kiehuvaksi ja keitä kunnes seos on 120 asteista. (itse en lämpöä mitannut, mutta annoin seoksen kiehua 1-2 min). Kaada kuuma sokerivesi valkuaisvaahdon sekaan OHUENA VIIVANA JATKUVASTI SEKOITTAEN. Vispaa marenkia, kunnes se on jäähtynyt. Jäähtyessään marenki alkaa jäykistymään ja saa kiillon pintaan.
Lisää ohut kerros marenkia piirakan päälle ennen tarjoamista ja halutessa raasta hieman limen kuorta päälle. Nauti!
Lopun marengin voi laittaa pussiin ja jääkaappiin säilymään tai myös pakastaa seuraavia herkkuja varten.
. . . . . . . . . .
"KUMIHANSKAT" (Kermassa paistetut leipäjuustot)
Leipäjuustoa
1 prk kuohukermaa
Tomusokeria/Vaniljasokeria
Vaahterasiirappia
Leikkaa leipäjuusto kolmion muotoisiksi isoiksi paloiksi (pyöreästä esim 4-6 osaan). Laita leipäjuusto pala pannulle ja paista miedolla lämmöllä niin että juusto alkaa vähän levitä. Käännä toisinpäin. Kaada kermaa juuston päälle ja paista vähän aikaa. Nosta pala lautaselle. Sirottele tomu- tai vaniljasokeria siivilän läpi päälle ja loraus vaahterasiirappia. Tee mahdollisille muille paloille samoin. Nam nam!
("Kumihanskat" nimitys on tullut sukulaismieheltä. Leipäjuuston koostumus muistuttaa hieman kumisuutta josta nimi kimposi ilmoille. Näin kutsumme tätä herkkua "kumihanskoiksi").
. . . . . . . . . .
PERSIKKARAHKA
1 prk persikoita omassa mehussaan
2 prk maustamatonta rahkaa
2 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria (tai lisää makunsa mukaan)
2-3 tl vaniljasokeria
Sekoita rahka ja kerma tasaiseksi sähkövatkaimella. Paloittele persikat ja sekoita mukaan. Lisää loput ainekset ja sekoita. Laita jääkaappiin maustumaan.
. . . . . . . . . .
LETTUTAIKINA
(8-10 kpl)
5 dl maitoa
2 kpl kananmunia
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
2,5 dl vehnäjauhoja
Sekoita ainekset listan järjestyksessä. Anna tekeytyä puoli tuntia. Paista voissa pannulla (levy jonka asteikko on jaettu 9, 7 on sopiva paistoaste). Nauti sokerin, vaahterasiirapin tai hillon kera.
. . . . . . . . . .
MUSTIKKAPIIRAKKA
Murotaikina
100 g leivontamargariinia
3 dl vehnäjauhoja
0,8 dl sokeria
Pilko margariini pienemmiksi paloiksi astian pohjalle ja sulata pehmeäksi mikrossa. Lisää vehnäjauhot ja sokeri. Sekoita sähkövatkaimella. Kaada vuokaan ja painele käsin tasaiseksi.
Täyte
1 prk maitorahkaa
1 kpl kananmuna
0,6 dl sokeria
hyppysellinen vaniljasokeria
mustikoita
Sekoita rahka, kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi. Kaada vuokaan murotaikinapohjan päälle. Ripottele päälle mustikoita maun mukaan. Paista 200 asteessa noin 20-25 min.
Vinkki: Pohjaa painellessa työnnä taikinaa reunoille ja täytteiden lisäämisen jälkeen vedä sormella reunaa pitkin uraa jolloin taikinaa työntyy hieman täytteen päälle.
. . . . . . . . . .
PRINSESSAKAKKU
Kakkupohja
4 kpl munia
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja tai ohratärkkelystä
1 tl leivinjauhetta
(varaa korppujauhoja)
Vaniljatäyte
3 1/2 dl kevytmaitoa
1 kpl muna
2 1/2 rkl perunajauhoja
1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
Marjatäyte
vadelmahillo
Voikreemi
3 1/2 dl kevytmaitoa
1 kpl muna
2 1/2 rkl perunajauhoja
1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
Marjatäyte
vadelmahillo
Voikreemi
100 g voita
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
Kuorrutus & koristelu
tomusokeria
250 g marsipaania (suosittelen ostamaan enemmän jotta saa paksumman kerroksen, jolloin siitä tulee tasaisempi kakun päällä)
koristeeksi esim. ruusu
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
Kuorrutus & koristelu
tomusokeria
250 g marsipaania (suosittelen ostamaan enemmän jotta saa paksumman kerroksen, jolloin siitä tulee tasaisempi kakun päällä)
koristeeksi esim. ruusu
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi esimerkiksi puuhaarukalla. Kaada kakkutaikina 2,5 litran voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Pinnoitettua vuokaa ei tarvitse korppujauhottaa.
Paista 175 asteisessa uunissa kypsäksi noin 35 min. Mikäli paistat kakun pinnoitetussa vuoassa, uunin lämpötila saa olla alempi (esimerkiksi alussa 175 asteessa 10 min, sen jälkeen alenna lämpötilaa 160 asteeseen ja paista noin 25 min). Kumoa kakkupohja hieman jäähtyneenä.
Sekoita vaniljatäytteen ainekset vaniljasokeria ja kuohukermaa lukuunottamatta kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes pulpahtaa. Jäähdytä kiisseli. Lisää vaniljasokeri. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sen jälkeen sekoita se kiisseliin.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja 3:n osaan. Levitä väleihin ohuelti marjatäytettä ja paksu kerros vaniljatäytettä. Siskon kanssa laitettiin kostukkeeksi vähän konjakkia ;). Aseta kansilevy päälle.
Vatkaa pehmeä voi, siivilöity tomusokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Levitä voikreemi kakun päälle. Siivilöi pöydälle tomusokeria. Kauli marsipaani levyksi ja siirrä se kakun päälle. Leikkaa reunojen yli menevä marsipaani pois. Koristele kakku ruusulla tai muotoile marsipaanista koristeita!
(Ohje valion sivuilta)
. . . . . . . . . .
KORVAPUUSTIT
(26 kpl)
Taikina
50 g hiivaa
5 dl maitoa
2 kpl kananmunia
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
16 dl vehnäjauhoja
150 g rasvaa
Täyte
Rasvaa
Kanelia
Sokeria
Voiteluun kananmunaa ja pinnalle raesokeria
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Sulata rasva ja lisää viimeisenä taikinaan. Tämä onnistuu hyvin puuhaarukalla. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (noin 45 min).
Levitä jauhoja työtasolle, ota taikina ja jaa se kahteen osaan. Laita toinen osa takaisin kulhoon ja ala työstää toista. Kauli taikina tasaiseksi noin 60cm x 30cm levyksi. Levitä päälle pehmeä rasva ja sirottele reilusti kanelia ja sokeria (laitan aina liian vähän...). Rullaa taikina rullaksi. Jätä sauma alapuolelle. Leikkaa rulla vinottain kolmikulmaisiksi paloiksi. Nosta palat pystyyn kapea kohta ylöspäin ja paina keskeltä pöytään asti, niin että leikkuureunat nousevat ylös. Tee toiselle taikinalle samoin. Laita uuni päälle 225 asteeseen. Kohota pullia liinan alla uunin lämmetessä. Riko kananmuna haarukalla astiassa ja voitele pullat. Ripota päälle raesokeria ja paista uunissa noin 10-12 min.
(Alkuperäinen ohje valion sivuilta.)
. . . . . . . . . .
KAURAKEKSIT
(20 kpl)
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 kpl kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus kanelia (myös kardemumma käy)
Sulata rasva. Sen jäähdyttyä lisää sokeri ja kananmuna. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nosta lusikalla pieniä nokareita leivinpaperin päälle pellille (itse vielä vähän tasoittelin). Paista 200 asteessa 8-10 min. (Paistoin uunissa 9 minuuttia ja tulos on suht rouskis rouskis. Pehmeämpään lopputulokseen suosittelen noin 8 minuuttia).
(Ohje K-kaupan sivuilta)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti