"Kesä" on ohi ja ollaan jo lokakuussa. Olen ihan tyytyväinen, ettei tänä vuonna ollut vielä satovuosi. Niin kesä kuin syksy oli niin viileä ja eletty aika pitkälti ilman aurinkoa, joten sato ei olisi varmaan edes kerennyt kypsyä... tai ei ainakaan olisi ollut makeaa.
Olemme pikku hiljaa syksyn lopussa. Koska ilmat ovat niin viileät, ajattelin hoitaa syysleikkuun ja valmistella köynnöksen talvilepoa varten. Sitä ei tiedä milloin ensimmäiset pakkasyöt saapuu.
Köynnös ennen leikkuuta
Ensin piti päättää mistä haluaa leikata ja mitä jätetään jäljelle. Ostaessani köynnöksen ajatus reippaasta silpomisesta syksyllä oli aika pelottava. Mutta luin ettei köynnöstä voi tappaa liialla leikkaamisella. Se miten paljon köynnös kasvoi kesän aikana helpotti projektia, koska sitä oli pakko leikata suuruutensa takia.
Tarkoitukseni on kasvattaa köynnöksestä puun kaltainen ja sato roikkuisi sen oksilla. Tärkeintä oli katsoa pituus, jäljelle jätettävät oksat ja silmujen määrät.
Suurimmasta osasta jäljelle jäävistä silmuista alkaa kasvaa uusia versoja. Päätin käyttää kahta päärunkoa yhden sijasta. Päärunkoon jätin kaksi oksaa joissa kummassakin on 3 silmua. Oksat eivät ole kovin paksut, mutta ovat jo saaneet puumaisen rakenteen. Katsotaan mitä niistä kehkeytyy ensi vuonna.
Toisessa ei ollut tarpeeksi vahvoja oksia jäljelle jätettäväksi. Toivon rungossa olevien silmujen tuottavan uusia ja vahvempia oksia joista voisi kehkeytyä myöhemmin satoa.
Käytän köynnöksen omia lehtiä mullan suojaamiseksi ja eristämiseksi. Lehtiä kasaantui paljon, koska köynnös oli niin suuri. Yritän hommata päälle myös muuta eristettä. Seuraavana listalla on hommata jonkin näköinen suojapeite. Paljon auttaa se, että on lasitettu parveke.
Olen alkanut harventamaan kastelukertoja ja tässä on auttanut jatkuva ilmankosteus, koska multa pysyy pidempään kosteana. Toivottavasti köynnös selviää hengissä ensi kevääseen!
Tällaista tällä kertaa parvekkeella!
- Vipu kuittaa