keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Basilika kukkii

Olin viikonloppuna reissussa ja kotiin palattuani iloitsin nähdessäni kasvien kasvaneen. Huomasin kylläkin basilikan kohdalla, että nyt on jotain omituista tapahtumassa.


Kahdessa oksassa oli hassut kärjet. Ensin ajattelin, että tulossa olisi runsas lehtisumppu. Mutta kun katsoo normaalia lehtinuppuja, huomaa selvän eron. Mietin voisiko minun basilikat oikeasti ruveta kukkia vääntämään? Netin ihmeellinen maailma vahvisti epäilyni.

Aloin selvittämään vaikuttaako kukkiminen basilikan makuun tai käyttöön. Viime vuonna yllätyin, kun minttupuska alkoi kukkia kasvattamaan ja silloin selvisi, että kukkien tultua minttu menettäisi makuaan. Löysin basilikasta ohjeita joissa kehotettiin poistamaan kukat jottei lehtien maku muuttuisi kitkeräksi ja kasvuvoimat keskittyisivät lehtiin eikä kukkasiin.


Basilika ohjeistettiin leikkaamaan 3-4:n lehtikerroksen alta, jotta varsi ei ryhtyisi kasvattamaan vain uusia kukkia tilalle. Näin saa nauttia runsaasta lehtisadosta. Basilikan kukkia voi kyllä käyttää ruoanlaitossa esim. salaatissa tai koristeena.

Tuli taas opittua uutta kasveja kasvatellessa! On taas askeleen viisaampi tuöevaisuudessa.

- Vipu kuittaa!

1 kommentti:

  1. Basilikan käyttö on lisääntynyt moninkertaiseksi sen jälkeen, kun aloin laittaa kaupasta ostamani basilikapuskat multaan ja ne saivat paikan ikkunalaudalta. Nyt aion kokeilla tätä juurruttamiskonstiakin. Jos saan kasvatettua monta puskaa, annan jonkun taimen kukkiakin.

    Basilika elää ja kasvaa helposti. Se tarvitsee vain runsaasti vettä ja valoa. Jos se nuukahtaa ja leviää jossain vaiheessa pitkin ruukkunsa kylkiä, niin se voi nousta henkiin siitäkin kokemuksesta. Ilman sisälantaa se kasvaa hyvinkin 2-3 kuukautta. Siinä vaiheessa sen varsi alkaa myös puutua, mutta sitä ennen se on antanut satoa enemmän vähintään kolmen tai neljän ostokasvin verran,

    Kannattaa kokeilla. Kun basilikaa on tarjolla alati, sitä tulee myös käytettyä leivän päällä, pastaruokien, pizzojen ja salaattien mausteena, Itse syön niitä voileipien päällä,
    Suosittelen, sillä basilika löytää kyllä paikkansa

    VastaaPoista