Halusin lähteä tavoitteiden asettamiseen ja toteuttamiseen paremmalla jalalla ja tasapainoisemmin. Nyt haluan jakaa miten sen yritän tehdä, ettei tämä kaikki ole ylitsevuotavaa ja liian kunnianhimoista.
Minä rakastan vihkoja, listoja ja suunnittelua. Mutta suunnitelmien tekemisestä ei ole hyötyä jos niitä ei laita käytäntöön. Aloitin isosta kokonaiskuvasta ja aloin hajottamaan sitä osiin. Ideana on hajottaa tavoitteet niin pieniksi askeleiksi, että niitä on helppo noudattaa arjessa ja näin edistyä pikku hiljaa kohti tavoitteita.
HUOMIOITHAN ettei tätä kaikkea tarvitse tehdä kerralla! Haluamme suunnitella hyvällä mielellä ja tehdä tavoitteiden saavuttamisesta helpompaa. Voit aloittaa suunnittelun myös milloin tahansa.
Monet aloittaa kokonaiskuvan miettimisen mitä haluaa saavuttaa 1-5 vuoden aikana. Itse keskityn vuodeksi kerrallaan.
Ensin kirjoitin mikä on vuotta kuvaava sana. Minulla se on yksinkertaistaminen.
Seuraavaksi kirjoitin mitä haluan tuntea Laitoin esimerkiksi mielenrauhaa, leikkisyyttä, kiitollisuutta, järjestelmällisyyttä, itsevarmuutta.
Seuraavaksi kirjasin sanoja jotka on linjassa vuoden sanan kanssa. Omassa tapauksessa esim. selkeys, käytännöllisyys, minimalismi, laatu.
Sitten kuvittelin itseni vuoden päähän ja vastasin näihin kysymyksiin: Miten voin henkisesti? Miten voin fyysisesti? Miten voin taloudellisesti? Millainen suhde on läheisiin?
Sitten päästään siihen isoimpaan könttiin: Tavoitteet. Kysyin: Mitä haluan saavuttaa? Sitten tärkeä kysymys: Miksi?
Seuraavaksi mietin miten aion toteuttaa sen?
Kerron omasta suunnitelmasta osan esimerkkinä:
Haluan yksinkertaistaa elämää.
Miksi? Tuo selkeyttä ympäristöön ja mieleen, ympäröi itsensä asioilla jotka tuo iloa.
Miten toteutan? Käyn omaisuutta läpi ja vähennän tavaran määrää sekä aloitan arjen rakentamisen yksinkertaisista asioista.
Sitten hajotetaan pienemmiksi palasiksi:
1. Käy omaisuus läpi ja vähennä tavaran määrää
- valitse lista jonka avulla käyn tavarat läpi
- valitse osa-alue jonka käyt läpi viikon aikana
2. Suunnittele arki ja aikataulu jotta voit käyttää aikasi järkevästi ja tehokkaasti
- kirjaa ylös pakolliset tehtävät ja merkitse ne kalenteriin
- kirjaa ylös mitä haluat tehdä, muista kirjata tähän myös tavoitteesi esim pitää koti järjestyksessä, liikkua enemmän jne.
Jälleen paloittelemme pienemmäksi
Lista mitä haluat tehdä
- ota kohta kerrallaan ja hajota jälleen pienemmäksi esim:
Pitää koti järjestyksessä
- etsi netistä lista mitä käyttää pohjana tavaroiden läpi käymisessä
- kirjoita se ylös
- käy läpi vähintään yksi kohta per viikko
- tee siivousuunnitelma
- jokaiselle tavaralle oma paikka
Liikkua enemmän
- käy pienellä kävelyllä mahdollisimman monena päivänä
- ilmoittaudu ryhmäliikuntaan (tai muuta sellaista)
Monet kohdat on tässä vaiheessa valmiit jotta ne voidaan merkitä kalenteriin oikeiksi toiminnoiksi mitkä tulet tekemään. Itse piti vielä purkaa siivous suunnitelma itselle. Ja viimein pääsemme suunnittelemaan käytäntöön.
Viikko katsaus: 1-3 tavoitetta niistä asioista mitä haluat tehdä. Itsellä oli tällä viikolla Koti järjestykseen, liikkua enemmän ja rentoutus & selfcare.
Älä ajattele tätä listaa asenteella nyt koko huusholli järjestykseen, 5 kertaa viikossa puntille ja puolen tunnin meditaatio joka päivä! Ei. Nämä tavoitteet ovat viittomassa suuntaa ja otamme pieniä askeleita niitä kohti.
To do - listaan puretaan tavoitteet pieniksi askeleiksi esimerkiksi:
- Pyri käymään pienellä kävelyllä
- Valitse listasta kohta jonka käyt viikon aikana läpi
- Jaa siivoussuunnitelma viikolle
- Tee 5 min rentoutusharjoitus joka päivä
- Ota vitamiinit joka päivä
Ja voit kirjoittaa mitä kaikkea on hoidettavana, esim. apteekissa käynti, lampun osto, lakanoiden vaihto tai mitä ikinä tarvitseekaan hoitaa.
Sitten kirjoitetaan kalenteriin ensin pakolliset menot. Sen jälkeen voi suunnitella mihin sijoittaa listalla olevat asiat. Jotkut voivat täyttää päivät kellon aikojen mukaan. Itsellä on tärkeintä että jonkin asian hoitaa, ei niinkään monelta sen hoitaa, koska olen kotona suurimman osan ajasta ja aikataulu on joustava.
Itse teen listan mitä minäkin päivänä on tarkoitus tehdä ja rasti ruutuun, kun olen tehnyt tehtävän. Mitä pienempinä askeleina tehtävät on merkitty sitä helpommin ne tulee hoidettua ja tulee hyvä mieli kun on saavuttanut pieniä voittoja.
Jos jotakin jää tekemättä, mieti minä päivänä yrität uudelleen. Pyri kuitenkin ettet siirrä asioita koko ajan eteenpäin ja eteenpäin. Asiat pitää hoitaa jossakin vaiheessa pois tieltä.
Ja vinkki: aina tekee hyvää miettiä mistä on kiitollinen ja mitä hyvää päivässä oli.
Jos jotakin jää tekemättä, mieti minä päivänä yrität uudelleen. Pyri kuitenkin ettet siirrä asioita koko ajan eteenpäin ja eteenpäin. Asiat pitää hoitaa jossakin vaiheessa pois tieltä.
Ja vinkki: aina tekee hyvää miettiä mistä on kiitollinen ja mitä hyvää päivässä oli.
Viikon lopussa on hyvä tarkastella missä onnistui, missä ei onnistunut ihan niin hyvin ja mikä oli viikon kohokohta. Näin voi suunnitella taas paremmin seuraavan viikon.
Tällä pohjalla yritän lähteä hyvällä ja kevyellä askeleella kohti tavoitteitani!
- Vipu kuittaa
Tällä pohjalla yritän lähteä hyvällä ja kevyellä askeleella kohti tavoitteitani!
- Vipu kuittaa